Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

27 oktober 2010

“Ik hoop iedere dag een vol restaurant te hebben”

NOORDWIJK – De Nederlandse Meesterkok Jean Jacques Menanteau leidt sinds kort samen met zijn vrouw Katja het vermaarde restaurant-hotel Villa de Duinen. Het interieur is compleet veranderd en er waait een frisse wind. “Bij ons bepaalt de natuur het menu.”

Door Joep Derksen

Menanteau leidt het restaurant en zijn vrouw het hotel. Hoe lastig is het een eigen restaurant-hotel te runnen voor de man die zijn carrière is begonnen in een restaurant dat een ster ontving en onder meer 16 jaar executive chef bij Hotel de l’Europe in Amsterdam is geweest? Zeker gezien de huidige economische tijden, waarbij veel horecagelegenheden het financieel niet kunnen bolwerken of de eigenaren hun activiteiten verplaatsen naar het huisvesten van Oost-Europese migranten.

“Risico’s zijn er altijd”, erkent Menanteau. “Als Villa de Duinen alleen een restaurant was, had ik het niet gekocht, maar hier zit ook een hotel bij met elf kamers en een vergaderzaal. Mensen kunnen hier eten, drinken en blijven slapen.” Zet hij zijn reputatie als chef-kok niet op het spel? Immers, mocht deze nieuwe carrière niet zo succesvol verlopen als gewenst, dan zou dat een smetje op Menanteau’s blazoen kunnen zijn. Hij haalt de schouders op: “Wat is een reputatie? Ik heb de kans te doen wat ik altijd al gewild heb.”

De oude leveranciers van Villa de Duinen zijn bedankt voor hun diensten en vervangen voor alle leveranciers die al jaren aan Hotel de l’Europe leveren. “Bij ons bepaalt de natuur het menu; wij hebben respect voor de producten en de seizoenen. Hier vind je dus geen aardbeien in de winter en asperges eet je volop in de aspergetijd. Het menu wordt bepaald op advies van onze leveranciers, maar ook hebben we een moestuin waar we groenten kweken.”

Welke ambities heeft Menanteau voor de komende jaren? Wil hij dat Villa de Duinen een Michelinster krijgt toebedeeld? “Met de nieuwe inrichting hebben we een huiskamerstijlgevoel gecreëerd, zodat het warm en knus is. We hebben mooi servies, goed bestek en prachtig glas. Ik ga niet zeggen dat ik een ster wil krijgen, want daar oordelen anderen over. Ik hoop iedere dag een vol restaurant te hebben en een goede naam op te bouwen. We zijn er voor onze gasten; iedereen moet het naar z’n zin hebben.”
Voor meer informatie: Villa de Duinen, Oude Zeeweg 74, 2202 CE Noordwijk. T: 071 364 8932, W: www.villadeduinen.nl.